Grotemarkt beraad
Image default
Electronica en Computers

Wat is een CO2 meter

En waarvoor gebruik je deze? Is deze verplicht voor scholen en waar moet je eigenlijk op letten als je er een koopt? Al deze vragen zullen worden hieronder worden beantwoord.

Wat is een CO2 meter?

Een CO2 meter is een apparaatje dat de hoeveelheid CO2, de koolstofdioxide, in de bijzijnde lucht meet. CO2 is een gas dat onder andere vrijkomt als mensen uitademen en kan te hoog worden in een ruimte als deze onvoldoende geventileerd wordt. De waarde CO2, die te zien is op de meter, is bepalend voor de luchtkwaliteit. Naast CO2, zijn vaak de luchtvochtigheid en de temperatuur te zien, omdat deze ook invloed hebben op de luchtkwaliteit. De luchtkwaliteit en het inademen van lucht met de juiste verhouding van onder andere CO2 is belangrijk voor onze gezondheid.

Waarvoor gebruik je een CO2 meter?

Met een CO2 meter kun je zien wat het CO2 gehalte van de lucht in een ruimte is. Een goed CO2 gehalte van de lucht is 400 tot 800ppm. Dit is ongeveer dezelfde waarde als de CO2 in de buitenlucht. Een waarde van 800 tot 1200ppm is middelmatig en bij een waarde van boven de 1200 moet je de ruimte laten luchten. De meter gebruik je dus om de luchtkwaliteit van een ruimte te controleren en dan vooral of het CO2 gehalte niet te hoog wordt en wanneer een ruimte geventileerd moet worden.

Is een CO2 meter verplicht voor scholen?

Op scholen is het vaak moeilijk om een klas goed te ventileren, omdat er veel kinderen bij elkaar in een kleine ruimte zitten. Je kunt je voorstellen dat dit niet bevorderlijk is voor het CO2 gehalte en de luchtkwaliteit. Sinds de coronapandemie is een CO2 meter verplicht voor alle scholen. In Nederland moet er in elk klaslokaal verplicht een luchtkwaliteitsmeter aanwezig zijn. Het aanbevolen CO2 gehalte in een klaslokaal is 900ppm, wat in de categorie middelmatig valt.

4. Waar moet je opletten bij de aankoop?

Bij de aanschaf van een CO2 meter is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Zo moet je letten op het meetbereik door er rekening mee houden hoe groot de ruimte of kamer is waarvan je de luchtkwaliteit wil weten. Daarnaast heeft elke meter een aanvaardbare meetfout die afhankelijk is van het meetbereik. Hoe groter het meetbereik is, hoe groter de aanvaardbare meetfout. De prijs is misschien belangrijk bij het uitzoeken van een meter. De prijs ligt gemiddeld tussen de 50 en 500 euro en is afhankelijk van het type meter, het merk, het meetbereik en de specificaties. Daarnaast is het handig om te letten op het type van het alarm dat af gaat als het CO2 gehalte te hoog wordt. Zo kun je kiezen voor een meter met flitsen, een geluidsalarm of een berichtje via je telefoon. Datalogging is een handige functie van sommige meters. Met deze functie houdt de meter bij wat het CO2 gehalte in de ruimte in de afgelopen periode is geweest en slaat dit op. Tenslotte moet een meter natuurlijk voldoen aan de Europese norm.