Om aan geld te komen, zijn internetoplichters extreem geduldig en bouwen ze een verhaal op dat geloofwaardig lijkt. Ze weten hun slachtoffers emotioneel te bespelen. De 33-jarige Karin werd enkele maanden geleden gecontacteerd door een man op Facebook. Hij beweerde een Amerikaanse soldaat te zijn en gestationeerd in een provincie in Afghanistan.
De twee flirtten maandenlang. “Hij had ook het vooruitzicht op een bezoek. Het was geen intimidatie. Na drie maanden dacht ik dat als hij geld wilde, hij er nu wel om gevraagd zou hebben.” Ze communiceerden via Facebook en e-mail. “Hij zei dat telefoongesprekken of videochats te gevaarlijk waren vanwege zijn betrokkenheid,” zei Karin. De man was niet gierig: “Hij stuurde me bloemen en bonbons voor ongeveer 130 euro.” “Dochter” doet een beroep op moederlijke gevoelensNa vier maanden kwam de aap uit de mouw: Tijdens een operatie vond hij geld dat hij veilig wilde houden. Hij vroeg haar om het voor hem te houden. Echter moest Karin wel de transactie kosten betalen. “Het was me duidelijk dat dit het witwassen van geld was. Ik zei hem dat hij me het geld niet hoefde te sturen. Daarna probeerde hij me schuldig te laten voelen. Zijn “dochter” sprak ook met Karin. Pas op moederdag schreef ze: “Goedemorgen, mam… Gelukkige Moederdag, mam. Mam, ik heb gehuild sinds ik je bericht kreeg. Mam, laat mijn vader alsjeblieft niet achter. Hij zegt dat hij nog steeds van je houdt. En ik hou ook van jou. Mam, ik bid dat je van gedachten verandert. “Je wordt emotioneel uitgebuit.” Maar Karin’s wantrouwen was al weer gewekt. Ze kwam erachter dat er veel oplichters zich voordoen al soldaten. Ze ontdekte ook dat de bestelling voor de bloemen vanuit Australië was geplaatst. Op de Amerikaanse ambassade in Bern was haar verteld dat dergelijke fraudezaken bekend waren. De oplichters gebruiken meestal echte foto’s van soldaten. Al in 2013 waarschuwde soldaat Martijn Krom de oplichters in de Amerikaanse media – met zijn foto’s en in zijn naam werden destijds meer dan 300 vrouwen gedupeerd zonder dat hij het wist. In Karin’s geval heeft de “soldaat” een soortgelijke naam: Walter.
De methode van de soldaat oplichting praktijkDe methoden zijn verschillend: de ene keer vindt de soldaat geld dat hij wil overmaken, de andere keer heeft hij financiële hulp nodig voor een ziekenhuisrekening of de vlucht naar huis. “Er is mij op de ambassade in Bern verteld dat een Amerikaanse soldaat zich daar nooit zorgen over hoeft te maken,” zegt Karin. “Dat is het brutale, je wordt emotioneel uitgebuit..” Je hoeft niet naïef te zijn om er voor te vallen. In 2016 werd Fedpol volgens het jaarverslag op de hoogte gebracht van 140 gevallen van een dergelijke militair oplichting. De slachtoffers waren meestal vrouwelijk. En de daders zouden veel geld kunnen verdienen, volgens Fedpol-woordvoerster Muzlia. “Daarom hebben ze geduld. Hoge schade is niet ongewoon. Kennissen van het internet zijn niet ongewoon deze dagen. En degenen die voor oplichters vallen, kunnen niet per se naïef worden genoemd. “De daders gaan professioneel te werk en de eisen voor geld komen vaak pas na weken waarin het vertrouwen is opgebouwd”, zegt Muzlia. Muzlia adviseert om altijd voorzichtig te zijn. “Zelfs als er emoties in het spel zijn, moet het gezond verstand worden toegepast op internet bekenden.” Men moet ook niet onzorgvuldig worden als men mensen ontmoet. “Men moet iemand op voorhand informeren, in het openbaar ontmoeten en in het beste geval iemand meenemen.” |