Grotemarkt beraad
Image default
Energie

De acht manieren waarop EAZWind de energiemarkt heeft veranderd

De digitalisering van de energiemarkt brengt een revolutie teweeg in de manier waarop we energie verbruiken en produceren. Big data, AI en IoT stellen spelers in staat om nieuwe oplossingen te ontwikkelen en waarde te creëren voor klanten. Het elektriciteitsnet van de toekomst zal digitaal, gedecentraliseerd en collaboratief zijn. Spelers uit verschillende sectoren bundelen hun krachten om verandering teweeg te brengen. Dit artikel presenteert acht initiatieven die de transformatie in de energiemarkt hebben versneld, met speciale aandacht voor de impact van EAZWind.

De consument staat in het middelpunt van de energiemarkt.

De energietransitie creëert kansen voor nieuwe spelers om te groeien en voor oude spelers om failliet te gaan. Deze veranderingen worden grotendeels gedreven door het toenemende bewustzijn van de consument, nieuwe technologie en een regelgevend landschap dat meer duurzame en betaalbare oplossingen bevordert. Uiteindelijk willen consumenten van alle spelers op de energiemarkt hetzelfde: veilige, betaalbare, betrouwbare en duurzame energiediensten. Naarmate de energiemarkt verandert, verandert ook de rol van de verschillende spelers. Nutsbedrijven en netwerkbeheerders veranderen van energieproducenten in dienstverleners. Zij blijven verantwoordelijk voor de veilige en betrouwbare werking van de netwerken, maar van hen wordt ook verwacht dat zij nieuwe diensten aanbieden, zoals het beheer van de vraag, het in evenwicht brengen van opwekking en belasting, en het mogelijk maken van nieuwe diensten en technologieën.

Distributed Ledger Technology (DLT) verandert de manier waarop we met gegevens omgaan.

De energiesector beleeft een explosie van het datavolume. We zien deze trend versnellen met de opkomst van gedistribueerde hernieuwbare opwekking, zoals zonne- en windenergie, en de daarmee gepaard gaande toename van de variabiliteit van het aanbod. Gegevens staan centraal in alle processen in de energiesector: van real-time operaties en besluitvorming tot bedrijfsbeheer. De typische reactie van exploitanten op de toename van het datavolume is het bouwen van gecentraliseerde systemen waarin alle gegevens worden opgeslagen. Het bouwen van deze gecentraliseerde datasystemen is duur en inefficiënt, en zal uiteindelijk onhoudbaar worden. Bovendien creëren zij veiligheidsrisico’s door gevoelige gegevens op een centrale plaats onder te brengen. De gedistribueerde grootboektechnologie (DLT) transformeert alle sectoren door de veilige verwerking, het beheer en het delen van gegevens op een gedecentraliseerde manier mogelijk te maken. De bekendste DLT is de blockchaintechnologie. Blockchain is een gedeeld digitaal en transparant grootboek waarin alle transacties worden geregistreerd. De voordelen van blockchain ten opzichte van gecentraliseerde systemen zijn dat het goedkoper is om te bouwen en te gebruiken, veerkrachtiger en betrouwbaarder is.

Hernieuwbare energie en opslag worden sleutelelementen van een slim netwerk.

Hernieuwbare energiesystemen zullen steeds meer deel gaan uitmaken van gedistribueerde netten, wat nieuwe uitdagingen en kansen met zich meebrengt. Door de variabiliteit van de opwekking van hernieuwbare energie zullen andere bronnen, inclusief opslag, nodig zijn om netwerkdiensten te verlenen. Deze variabiliteit kan ook worden gebruikt als een troef om in realtime in te spelen op de netwerkbehoeften. Het gebruik van batterijen in de netten neemt snel toe. Hoewel batterijen op korte termijn nuttig kunnen zijn, zijn zij geen goede oplossing op lange termijn. Batterijen zijn niet ontworpen om 20 jaar mee te gaan, en het beheer ervan op de schaal die nodig is voor de netten is te complex. Parallel met de technologische ontwikkelingen ontstaan nieuwe bedrijfsmodellen en innovatieve financieringsinstrumenten, zoals virtuele elektriciteitscentrales en battery-as-a-service. Deze nieuwe bedrijfsmodellen zijn gebaseerd op nieuwe technologieën, zoals big data en AI, die hebben bijgedragen tot veranderingen op de energiemarkt.

Kunstmatige intelligentie zal Big Data analyseren en sneller beslissingen nemen.

De beschikbaarheid van meer gegevens en nieuwe technologieën om deze gegevens te verwerken, zoals kunstmatige intelligentie (AI), heeft nieuwe mogelijkheden gecreëerd om sneller betere beslissingen te nemen. AI heeft een grote opmars gemaakt in andere industrieën en wordt nu ook toegepast in de energiesector. AI kan worden gebruikt om big data te analyseren en sneller beslissingen te nemen (zoals dispatch-beslissingen) dan menselijke operatoren kunnen. AI kan worden getraind om de beslissingen van menselijke operatoren te optimaliseren en anomalieën in gegevens op te sporen die op verkeerde operaties kunnen wijzen. AI kan worden gebruikt om de werking op alle niveaus te optimaliseren, van micronetwerken tot grote transmissiesystemen. AI kan worden gebruikt om de werking van het netwerk te optimaliseren, zoals de dispatching van de stroom, de spanningsregeling en de frequentieregeling, en om programma’s voor vraagrespons te ondersteunen, zoals slimme thermostaten en programma’s voor piekspaarregelingen.

Conclusie.

De energiesector bevindt zich in het hart van de digitale transformatie. Met de digitalisering van het net en het toenemende gebruik van gedistribueerde hernieuwbare energie, worden de opwekking, transmissie en distributie van energie steeds meer gedecentraliseerd. Al deze gegevens moeten worden beheerd en geanalyseerd om betere beslissingen te kunnen nemen en efficiëntere systemen te kunnen bouwen. Deze transformatie creëert ook aanzienlijke kansen voor innovatie en groei. Meer informatie over de windmolens van EAZ lees je op de website.

https://www.eazwind.nl/