Grotemarkt beraad
Image default
Zakelijke dienstverlening

Alles wat je moet weten over melkrobots

Automatisering is niet meer weg te denken uit de moderne wereld. En net zoals in andere sectoren wordt ook in de veehouderij geïnnoveerd. Melkrobots worden tegenwoordig in talloze bedrijven toegepast om de boer werk uit handen te nemen. Maar is het wel zo verstandig om een melkrobot aan te schaffen? En levert het uiteindelijk ook meer melk op?

Als je een boer bent, dan heb je vast wel eens nagedacht of het nou verstandig zou zijn om een melkrobot aan te schaffen. Het zal je een hoop werk uit handen nemen, maar misschien ben je er nog een beetje huiverig over. Misschien accepteren je koeien de robot niet – of is het te ingewikkeld om te installeren. Over de hoge kosten nog maar niet te spreken. Elk jaar komen er namelijk ongeveer 240 bedrijven bij die melken met robots, maar er zijn er ook 20 teruggaan naar de traditionele melkstal.

Melkrobot voor en nadelen (melkrobot versus melkstal)

Het grootste voordeel van de melkrobot is uiteraard dat het de boer tijd bespaart. In plaats van 2 maal per dag een ronde te doen om de koeien zelf te melken, doet de robot dit. Daarnaast bevat de melkrobot ook allerlei nieuwe technieken die de gezondheid van de koe kunnen vaststellen. Als er dus iets mis is, dan wordt dat snel opgemerkt. Veel bedrijven merken ook dat de melkproductie omhoog gaat na automatisering – soms wel met 15% per jaar.

Helaas zijn er ook nadelen: om te beginnen is het een fikse investering om een melkrobot te installeren. De kosten kunnen gelukkig wel afgeschreven worden, maar de kostprijs van de melk zal wel stijgen door de investering en elektriciteitskosten. Er zal dus een afweging gemaakt moeten worden tussen meer vrije tijd en een (iets) hogere kostprijs.

Melkrobot en weidegang

Sommige boeren denken dat een melkrobot en weidegang niet of slecht te combineren valt. Echter is het tegendeel waar. Het moet alleen wat slimmer aangepakt worden dan wanneer de koeien niet grazen in de buitenlucht. Het belangrijkste is dat de koeien regelmaat krijgen. Laat ze daarom ’s ochtends zo vroeg mogelijk in de wei en stel vaste tijden voor het voeren in. Zo zullen ze in de stal zijn wanneer het tijd is om te melken. Overweeg ook een weidepoort wanneer de capaciteit van de robot de beperkende factor is.

Melkrobots merken – welke zou jij kiezen?

Op het moment zijn de grootse melkrobot merken Lely en DeLaval. De tijd die beiden nodig hebben voor het melken is ongeveer hetzelfde, maar de Lely werkt beter met vrij verkeer van de koeien. DeLaval daarentegen kan o.a. detecteren wanneer een koe niet gemolken hoeft te worden en deze terugsturen. Uiteindelijk is het een kwestie van afwegen. Als je daarom beslist om te gaan voor melkrobot in plaats van een melkstal, dan doe je er goed aan om te onderzoeken wat elk systeem exact te bieden heeft en welke het beste in jouw stal zou passen. Wat ook goed helpt is om bij andere boeren in de omgeving langs te gaan en kijken hoe zij de automatisering hebben aangepakt.

 

https://www.de-heus.nl/kennisbank/efficiente-melkrobots-28