Nieuwe artikelen

4 redenen om dansworkshops te organiseren op de basisschool

Bij Grote Broer organiseren we al sinds 2001 elk jaar de meest uiteenlopende workshops voor kinderen. Wij weten dan ook als geen ander welke effecten verschillende kunstvormen teweeg kunnen brengen. Deze keer in de spotlight: dans! Wij geven je vier uitstekende redenen om dansworkshops te organiseren voor leerlingen op de basisschool. Van de allerkleinste tot de stiekem al-best-een-beetje-grote kinderen.

1. Dans haalt kinderen uit hun hoofd

Veel onderwijsactiviteiten gaan gepaard met stilzitten. Kinderen moeten leren luisteren naar de docent en zich concentreren op hun werk. Dat is natuurlijk hartstikke goed, maar de boog kan niet altijd gespannen staan. Door te dansen kunnen kinderen even helemaal uit hun hoofd komen, zodat ze zich daarna weer met frisse focus over hun schrift kunnen buigen.

2. Dans leert kinderen praten zonder woorden

We praten met z’n allen heel wat af. En ook op papier gebruiken we voornamelijk woorden. Terwijl er veel meer manieren zijn om uitdrukking te geven aan wie we zijn en wat we voelen. Tijdens dansworkshops leren kinderen om zich uit te drukken zonder woorden te gebruiken. Ze maken contact met zichzelf én met anderen door hun lichaam te laten spreken. Dans is dus een mooie tegenhanger van de talige vorm van communicatie die in onze samenleving vaak de overhand krijgt.

3. Dans is kunst én sport

Op jonge leeftijd in aanraking komen met kunst is absoluut een verrijking voor de ontwikkeling van kinderen. Maar het is ook heel belangrijk dat zij sportief bezig zijn. Bewegen is immers super gezond! Helaas is het in deze tijd verre van vanzelfsprekend dat kinderen elke dag voldoende lichaamsbeweging krijgen. Dans brengt het beste van twee werelden samen: het is een kunstvorm, maar het is óók een sportieve bezigheid. Oftewel: dans is een extra invalshoek om kinderen te stimuleren om meer te bewegen.

4. Dansen verbindt

Natuurlijk kun je ook in je eentje voor de spiegel dansen. Maar wanneer je kinderen gezamenlijk een dans laat instuderen, moeten ze functioneren als een geheel. Door samen de pasjes te oefenen, leren kinderen spelenderwijs hoe ze elkaar aan moeten voelen, hoe ze rekening kunnen houden met het tempo van een ander en hoe leuk het is om samen iets moois neer te zetten.

https://www.grotebroer.nl

Registreer u vandaag nog en word lid van ons platform

Wil jij jouw blogs delen en een breed publiek bereiken? Wacht niet langer en registreer je vandaag nog op Grotemarktberaad.nl

Gerelateerde artikelen die u mogelijk interesseren

Gerelateerde berichten

Supervisie en de Belangrijke Rol van Non-Verbale Communicatie

Supervisie en de Belangrijke Rol van Non-Verbale Communicatie Als leidinggevende ben je dagelijks in contact met verschillende mensen, van je teamleden tot andere belanghebbenden in de organisatie. In deze interacties is niet alleen wat je zegt van belang, maar ook hoe je het zegt. Lichaamstaal, mimiek en intonatie spelen een cruciale rol in hoe je boodschap overkomt. Supervisie biedt een waardevolle gelegenheid om je communicatievaardigheden verder te ontwikkelen, en specifiek je bewustzijn van non-verbale signalen te verbeteren. Het helpt je om effectiever te communiceren en je leiderschapskwaliteiten te versterken, wat essentieel is in alle beroepsvelden. Lichaamstaal: De Kracht van Non-Verbale Communicatie Lichaamstaal is een krachtige vorm van communicatie die vaak meer zegt dan woorden. Het is de manier waarop je je lichaam gebruikt om je boodschap te ondersteunen of zelfs te ondermijnen. Als leidinggevende is het van belang dat je je bewust bent van je houding, gebaren en gezichtsuitdrukkingen. Deze

Gepubliceerd door Grotemarkt beraad.nl